onsdag 24 juni 2009

Aprikosrosa seans

Ur mjuka svarta skinnväskor med smarta blänkande smetallspännen, drar de fram små hemlighetsfulla prasslande påsar, och ur dem trollar de med sina smala fingrar med pärlrosalackerade naglar fram långsmala läckra aprikosrosa kartonger, öppnar locken och drar försiktigt fram avlånga tuber i aprikosrosa med sirlig guldtext, knappt synbar.
En aprikosrosa seans utspelar sig mellan de två kvinnorna i tågvagnen, de har skjutit upp de runda stora glasögonen i sina välkammade släta hår, och granskar noggrant tuberna, följer texten med sina vassa naglar, som svävar lätt över texten, de pratar lågmält mjukt med varandra, nickar allvarligt.
Kvinnorna lägger nu omsorgsfullt tillbaka tuberna i kartongerna och kartongerna i påsarna som nu ligger i de mjuka väskorna, en av kvinnorna har plötsligt ett par flickjeans i knäet, det står cowboy girl på jeansen, och något mer finstilt under. Att det på svenska blir - Kopojke flicka - verkar inte roa dem, deras miner är fortfarande allvarliga när de följer den lilla finstilta texten under rad för rad.
Kvinnan stryker med händerna över jeansen som om det var något mycket fint och viktigt som ska bevaras.
När kvinnorna stiger av vid nästa station, svävar aprikosrosa stoftkorn i luften ovanför de tomma platserna i vagnen.
Då skramlar det till, en urdrucken ölflaska rullar över golvet i tågets krängning, en unken skarp avslagen öldunst av råbröl vräker sig fram, och de glittrande stoftkornen försvinner sakta i de svaga ljusstrålarna från den sjunkande kvällssolen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar